KORISNIČKI SERVIS

Reklamacije

Reklamacije na kupljenu obuću moguće je izjaviti u radnji u kojoj je artikal kupljen. Lice ovlašćeno za prijem reklamacije je prodavac u prodajnom objektu.

Pri postupku reklamacije potrebno je priložiti:

•  kupljeni proizvod
•  fiskalni račun
•  uredno popunjen reklamacioni list

Prodavac je dužan da izda pismenu potvrdu, ili da elektronskim putem potvrdi prijem reklamacije. Prodavac je dužan da u roku od 8 ( osam ) dana odgovori kupcu na izjavljenu reklamaciju. Prodavac je dužan da u roku od 15 ( petnaest ) dana od prijema reklamacije reši reklamacioni postupak.

Sve primedbe, žalbe i prigovore možete poslati na e-mail adresu: korisnickiservis@africa.rs

Održavanje obuće

Nega i pravilno održavanje obuće

Redovno čišćenje i pravilno održavanje obuće je neophodno kako bi se zadržala udobnost i estetski izgled obuće i produžio vek njenog trajanja. Vašu obuću održavajte prema deklaraciji proizvođača ili prema opštim preporukama za negu i održavanje obuće.

Opšte preporuke za negu i pravilno održavanje obuće:

• pre prve upotrebe kožne obuće, obavezno je nanošenje kreme za cipele, kako bi koža zadržala prirodna ulja i zaštitila se od pucanja
• pre čišćenja obuća treba da bude suva. Sušenje obuće se mora odvijati prirodnim putem, nikako pored izvora toplote, kao što su radijatori, peći i grejalice
• obuća ne sme da se pere u mašini za veš, jer može doći do trajnih mehaničkih oštećenja obuće
• redovno održavanje obuće podrazumeva i zamenu uložaka u obući, zamenu pertli i flekica
• redovnim nanošenjem krema za sjaj, održavaju se boje obuće
• obuća od belog materijala vremenom može požuteti, pa joj treba posvetiti veću pažnju
• posebno je važno održavanje obuće u zimskim uslovima, zbog prisustava velike količine soli na saobraćajnicama. Nakon nošenja obuće u tim uslovima, istu treba što pre očistiti od ostataka soli
• nijedan tip obuće, izuzev obuće od gume i plastike, nije u potpunosti vodootporan i zato u uslovima povećane vlage treba koristiti obuću koja ima impregnaciju.

Preporuke za održavanje kožne obuće

Kožna obuće je najzdravija za nošenje. Koža se može istegnuti i oblikovati prema potrebi. U isto vreme, koža održava oblik, diše, udobna je i pre svega prirodan je materijal. Postoje različite vrste kože od kojih se pravi obuća.

Obuća od napa (normalne) kože – Obuću od napa kože treba čistiti kada je suva. Najpre treba četkom skinuti prašinu i stare slojeve kreme sa obuće, a zatim novim slojem kreme namazati obuću. Kada obuća upije kremu, potrebno je iščetkati je. Za vreme kišnih i snežnih dana, kožnu obuću treba zaštititi impregnacionim sprejem kako bi se sprečilo prodiranje vlage.

Obuća od nubuck kože – Obuća od nubuck kože je osetljiva i zato je treba što pre impregnirati, najbolje odmah posle kupovine. Nakon toga postupak se može ponavljati zavisno od vremenskih uslova. Impregnaciju je najbolje raditi uveče kako bi se impregnacija dobro osušila i ušla u sve pore obuće pre nošenja. Za čišćenje obuće od nubuck kože treba koristiti posebne četke ili gumice za brisanje.

Obuća od velur kože – Obuću od velur kože (prevrnuta, brušena, antilop koža) treba čistiti gumicom ili četkom za čišćenje velura, kako bi koža ostala prirodne teksture, a zatim se preporučuje upotreba velur-nubuk spreja za osveženje boje i zaštitu od vlage. Važno je napomenuti da zaštitu u spreju ne treba stavljati često, preporučljivo je da prođe bar 24h, jer zbog kiselosti znoja tamno bojena koža može pustiti boju. Za fleke na obući od velura može se koristiti i tvrda gumica.

Preporuke za održavanje lakirane obuće

Lakirana koža je jedna od najosetljivijih vrsta glatke kože, pa joj treba posvetiti posebnu pažnju. Ukolilo se obuća od lakirane kože ne održava na odgovarajući način, koža počinje da puca.
Ovakvu obuću treba najpre očistiti mekom krpom od prašine i prljavštine, a zatim na nju naneti sredstvo za negu lakirane obuće. Po upijanju sredstva, čistom i mekom krpom, obuću treba ispolirati do visokog sjaja.
Čišćenje četkama, bez obzira koliko mekane bile, kao i upotreba krema se ne preporučuje kod lakirane obuće, jer može doći do oštećenja gornjeg sloja, tj. do skidanja lakiranog dela kože. Takođe se ne preporučuje nošenje lakirane obuće na niskim temperaturama, jer niske temperature mogu uticati na sjaj laka.

Preporuke za održavanje sportske obuće

Za održavanje kožne sportske obuće koristi se meka gumica za eventualne fleke i impregnacioni sprej kojim se obuća štiti od vlage. Pre nanošenja sredstava za negu obuće, potrebno je sa obuće skinuti prašinu suvom krpom.
Za veoma oštećenu belu sportsku obuću od napa kože, preporučuje se posebno belo polirno sredstvo, koje dobro pokriva sva izlizana i oštećena mesta.

Preporuke za održavanje obuće od tekstila

Nakon upotrebe, obuću od tekstila treba očistiti četkom kako bi se uklonile čestice prašine i prljavštine. Za tvrdokornije fleke koristiti vlažan sunđer.
Obuću od tekstila nikako ne perite u mašini za veš i ne natapajte ih u vodi.

Sredstva za održavanje i negu obuće

Osnovna sredstva za održavanje i negu obuće su četke, kreme, gumice i impregnacioni sprejevi, a primenjuju se zavisno od vrste materijala od kog je obuća napravljena.
U našim prodajnim objektima možete pronaći svu potrebnu kozmetiku za održavanje i negu obuće, poznatog svetskog proizvođača „Collonil“.

sredstvo za održavanje obuće

Clean & Care
Univerzalna pena za čišćenje svih materijala. Veoma efikasna i laka za upotrebu. Ukorenjena prljavština će biti kompletno odstranjena.

sprej za obucu i cipele

Silky
Jedinstven proizvod na našem tržištu. Svilenkast bezbojan sprej koji smanjuje trenje između kože i cipele i pruža svežinu i prijatan miris cipeli i stopalu. Poznat i kao čarapa u spreju.

sprej za impregnaciju obuće

Nubuk + Velours (mittelbraun)
Specijalni sprej za hrapavu kožu. Impregnira, neguje i osvežava boju. Dugotrajna zaštita od vlage i nečisoća. Sprečava nastanak fleka od snega i vode. Čuva prvobitni izgled. Bezbojni sprej efikasan u otklanjanju mrlja.

krema za kozu

Rustical
Specijalna krema za negu kože koja vraća Vašoj obući prvobitan izgled i sjaj. Zahvaljujući formuli obogaćenoj uljima, ova krema ponovo aktivira sjaj cipele.

gumica za obucu

Nubuk Box
Praktična guma za nežno čišćenje prevrnute kože. Best seller proizvod.

Značenje simbola kod obuće

Unutar svakog para obuće nalazi se etiketa sa informacijama o materijalu od kog je ona izrađena. Na etiketi se nalaze simboli koji opisuju svaki deo obuće, kao i materijale od kojih su oni izrađeni.

etiketa na obuci

Gornjište
Gornjište ili lice predstavlja spoljnu stranu obuće, koja je pričvršćena za đon.

etiketa na obuci

Koža

unutrasnjost cipele

Unutrašnjost
Unutrašnji deo obuće čini postava i uložna tabanica.

oznaka materijala na cipelama

Koža korigovanog lica
(prerađena koža)

etiketa na cipelama

Đon
Đon je donji deo obuće koji je pričvršćen za gornjište i izložen je habanju.

piktogram kod obuce

Tekstil

oznaka materijala na obuci

Drugi materijali
(guma, PVC i drugo)

Česta pitanja

Kako mogu dobiti neophodne informacije u vezi vaše obuće?
Poštovana/i za informacije o ceni obuće, raspoloživim veličinama, popustima, vikend akcijama, kao i datumu pristizanja novih modela i kolekcija možete nas kontaktirati putem kontakt forme ili na e-mail: info@africa.rs
Tražene informacije možete dobiti i putem profila na društvenim mrežama facebook i instagram.
Gde se nalaze vaše radnje?
Poštovana/i u odeljku PRODAVNICE možete videti lokacije naših prodajnih objekata.
Koje je radno vreme vaših radnji?
Poštovana/i u odeljku PRODAVNICE možete proveriti radno vreme naših prodajnih objekata.
Koji su načini plaćanja u vašim radnjama?
Poštovana/i u Africa prodajnim objektima robu možete platiti:

•  gotovinski
•  čekovima građana do 6 ( šest ) mesečnih rata
•  svim platnim karticama, osim Diners-a
•  kreditnom karticom Banca Intesa do 6 ( šest ) mesečnih rata

Da li je moguće prebacivanje artikala iz jedne radnje u drugu?
Poštovana/i ukoliko određena radnja nema na stanju artikal koji Vam odgovara, moguće je prebacivanje tog artikla iz druge radnje.
Kako da reklamiram artikal?
Poštovana/i neophodno je da artikal koji želite da reklamirate, zajedno sa fiskalnim računom odnesete u radnju u kojoj ste artikal kupili i tamo popunite reklamacioni list.